sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

Kiirastorstain passionkuuntelutapahtuma Yle Radio 1:n kanssa

Tässä postauksessa kerron tapahtumanjärjestäjän näkökulmasta kevään kohokohdasta, Matteus-passion kuuntelutapahtumasta facebookissa to 9.4.2020.

Suunnittelet yhdenlaisen kevään, mutta tuleekin toisenlainen.

Oli tarkoitus lähteä kiertueelle puhumaan uudesta kirjastani Matkaopas Matteus-passioon. Ehdin käydä vain Helsingin Huopalahdessa puhumassa ja sen jälkeen korona kiilasi väliin. Kevään kalenteri tyhjentyi viikonlopussa. Oli keksittävä jotakin muuta, joten tein Youtubeen muutaman passioklipin peruuntuneita luentoja korvaamaan.

Kirja sai mukavasti mediahuomiota. Huhtikuun alussa olin vieraana Yle Radio 1:n Riston Valinnassa ja perustin kirjalle facebook-sivun. Helsingin Sanomien lauantaiesseessä 4.4. Samuli Tiikkaja kirjoitti, että "näin pääsiäisen aikaan, kun klassisen musiikin ystävät kuuntelevat paljon passioita, kannattaa lukea musiikkitieteilijä Topi Linjaman kirjoittama ja vasta ilmestynyt kirja Matkaopas Matteus-passioon (Basam)". Kirkko & Kaupunki teki henkilökuvan, samoin sanomalehti Karjalainen.

***

Mutta se isoin juttu oli kiirastorstain kuuntelutapahtuma.

Tarina meni näin: Lauantaina 4.4. kuuntelin ystäväni kanssa Tiffany Poonin hyväntekeväisyyskonserttia livenä Youtubessa. Konsertin aikana ihmiset keskustelivat ja heittivät läppää chatissa ja tajusin, että näinä eristysaikoina kaivataan paitsi musiikkia, myös - ja etenkin - yhteisöä, jossa jakaa musiikkikokemus. Nettialusta toimii hyvin, koska se ei häiritse esitystä.

Tältä pohjalta kehkeytyi kuuntelutapahtuma, jonka alustaksi valikoitui kirjalle tekemäni facebook-sivu Matkaopas Matteus-passioon. Rakensin word-tiedostolle kuuntelutapahtuman runkoa. Yritin ajatella teoksen aikajanalle ja suunnitella kommentit niin, että minuutin tai parin välein tapahtumaan ilmestyisi kulloinkin meneillään olevaan teoksen osaan liittyvä kommentti.

Maanantaina 6.4. otin yhteyttä Yle Radio 1:en. Siellä innostuttiin tapahtumasta ja he markkinoivat sitä somessa. Torstaina kuuluttaja mainitsi tapahtumasta pitkin päivää ja vielä ennen konsertin alkua. Facebook pysyi tapahtuman alustana lähinnä siksi, ettei mitään muuta ehditty kehitellä näin nopealla aikataululla.

Piinaviikolla täsmentelin käsikirjoitusta ja rummutin tapahtumaa somessa. Osallistujia oli vielä keskiviikkona tulossa joitakin satoja, mutta kun tapahtumasta kerrottiin Ylellä torstaina, osallistujien ja kiinnostuneiden määrä nousi tuhanteen. Facebookin tilastojen mukaan tapahtuma oli näkynyt torstai-iltaan mennessä 15 000 ihmisen fb-fiidissä.

***

Torstaina ilmassa oli jännitystä. Eniten mietitytti se, toimisiko alusta teknisesti: miten viestit näkyvät osallistujien näytöillä ja päivittyvätkö ketjut reaaliaikaisesti. Mahdollisten häiriköiden varalta pyysin ystävääni Heikkiä moderaattoriksi, mutta eipä ollut hänellä työtä.

Roudasin sohvatuolin olohuoneeseen kohtaan, josta on yhtä pitkä matka molempiin lattiakaiuttimiin. Läppäri oli valmiina, latauspiuha saatavilla, partituuri tuolilla oikealla puolella, passiokirja vasemmalla. Näytöllä oli auki kaksi ikkunaa, facebook-tapahtuma sekä word-dokumentti, josta kopioin kommentteja tapahtuman keskusteluun.

Kymmenen minuuttia ennen konsertin alkua avasin keskusteluketjun, johon sai lähettää terveisensä. Ketjuun ilmestyi hetkessä toistasataa kommenttia. Ihmiset odottivat passion alkua eri puolilla Suomea: Turku, Jyväskylä, Savonlinna, Salo, Kuopio, Naantali, Huittinen, Espoo, Kokkola, Lappeenranta, Helsinki, Maarianhamina, Sodankylä...

Klo 19:02 siirryttiin ketjuun "Matteus-passio, ensimmäinen osa" ja radiosta alkoi vuosi sitten Barcelonassa äänitetty konsertti, jonka johti Jordi Savall. Alkukuoro sai aikaan huokauksia ja ihastusta. "Virkistävää kuulla nykyäänkin näin hidas aloitus", kommentoi eräs kuulija. "Minusta tuo on samaa luokkaa kuin Gardinerilla", kommentoi toinen, ja kolmas iloitsi siitä, että keskuudessamme on tällaisia hifistelijöitä, jotka tietävät paljon esityskäytännöistä.

Juudas kysyy, "olenko se minä, rabbi", ja eräs kuulija kommentoi, että "kylläpä Juudas onnistui kuulostamaan epärehelliseltä autokauppiaalta". Ehtoollisen asettaminen kirvoitti eräältä keskustelijalta kommentin "tässähän vois vaikka syödä jotain". Eräs kuulija kuunteli passiota aiheeseen sopivasti punaviinilasin kanssa.

Ainakin minun oli läppärillä päivitettävä kommenttiketjua nähdäkseni uusimmat kommentit. Ilmeisesti kännykässä kommentit näkyivät useammin sitä mukaa kun niitä tuli ketjuun. Keskustelun perusteella kommentit pysyivät kohtuullisen hyvin sykronissa musiikin kanssa. Lähettelin niitä hieman etupainotteisesti siltä varalta, ettei kaikki päivity reaaliajassa.

Kuvista päätellen jotkut seurasivat passiota partituurista ja jotkut kirjastani. Yksi istui nuotiolla, toinen kutoi sukkaa. Erään kuulijan perheessä lapsi laittoi kruunun päähän ja "tanssi Bachia". Hyviä istuimia kiiteltiin. "Tämä selostus on täyttä timanttia", sanoi joku.

Passion puolivälissä siirryttiin lennosta ketjuun "Matteus-passio, toinen osa", sillä väliaikaa ei ollut. Aaria Erbarme dich kirvoitti monia kommentteja, kuten "No nyt...", "Lempiaaria", "Nessut esiin!" "Ah, tämä aaria tuntuu varpaissa asti." Tähän väliin sopinee kontratenori Tim Meadin tulkinta aariasta. Viulussa taituroi Shunske Sato.


Sopraanoaariaa Aus Liebe kommentoitiin myös paljon. "Tää jos joku on kaunista!" "Tämä on yksi hienoimmista ja koskettavimmista Matteus-passion aarioista." "Ihana aaria, sen päättyessä aika seisahtuu." Hieman myöhemmin aariassa Können Tränen alttosolisti sai kehuja.

Päätösaarian Mache dich, mein Herze rein bassosolistia pidettiin liiaksi baritonina. "Kotikutoisen oloisella" bassolla oli erään kommentoijan mielestä "erikoinen leppoisnasaali".

Sitten ketjussa alkoikin kiitosten vyöry. Lähes kaksisataa kiitoskommenttia - täysin häkellyttävää! Kiitokset kohdistuivat tapahtuman järjestäjän ja matkaoppaan lisäksi Ylelle, joka vastasi lähetyksestä. Lisäksi kiitosta sai kuulijayhteisö, jota moni osuvasti kuvasi kanssakulkijoiksi. Eräs kuulija kiteytti näin: "Kiitos! Tämä foorumi teki tästä perinteestä vielä nautittavamman ja oli upea saada kuunnella tätä kanssanne."

Konsepti sai kiitosta: "Aivan ennenkokematonta! Tämä upea musiikki aivan uudessa valossa Matkaoppaan asiantuntemuksen myötä. Mikä upea kiirastorstain ilta." Myös seuraavan illan Johannes-passiolle toivottiin kommenttiraitaa, mutta siihen en ehtinyt mitenkään reagoida - itse asiassa perjantai meni torstai-illasta palautuessa.

En muista, milloin olisin elänyt yhtä intensiivisen kolmetuntisen. Passion päätyttyä mietin, olinkohan muistanut illan aikana hengittää. Pää oli muutaman tunnin ylikierroksilla, ja mietin, miltä mahtaa konsertin jälkeen tuntua (introvertista) muusikosta, joka esiintyy vaikkapa tuhannelle ihmiselle.

***

Matteus-passion kuuntelutapahtuma löytyy (ainakin toistaiseksi) täältä ja sen keskustelun alta löytyviä aloituksia "Matteus-passio, ensimmäinen osa" ja "Matteus-passio, toinen osa" voi hyödyntää Matteus-passion kuuntelussa milloin haluaa.

Hyvässä lykyssä tapahtumalle tulee joskus jatkoa. Selvittelen rahoitusvaihtoehtoja, sillä - niin proosallista kuin se onkin - myös freelance-musiikkitieteilijä joutuu joskus ajattelemaan rahaa.

Konseptin saa kopioida ja sitä saa kehittää. Erityisesti näinä eristysaikoina jaetut kokemukset ovat arvokkaita. "Syntyi monikanavainen ja monitasoinen yhteisöllinen taidekokemus, joka sysii pohtimaan myös passion merkitystä ja sen karanteeniolojen myötä korostunutta ajankohtaisuutta", kuten Timo Pankakoski tapahtumasta kirjoitti Kritiikin Uutisissa. Mikään ei toki estä jatkamasta tämäntapaisia tapahtumia myös niin sanottuina normaaliaikoina.

***

Kun nyt, yli viikko tapahtuman jälkeen, luen uudelleen kommenttiketjuja, ajattelen ihmisyyttä. Kun Bach houkuttelee meistä esiin väkeviä tunnetiloja, hän vie meidät samalla ihmisyyden syvimpiin kerroksiin. Noissa kerroksissa voimme nähdä, kuinka paljon meissä on yhteistä.

Kiitos jaetusta ihmisyydestä, matkakumppanit.

Topi Linjama

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuinka ottaa Bachin kantaatit haltuun?

Bach sävelsi arviolta 300 kantaattia, joista kolmannes on kadonnut. Valtaosa kantaateista on kirkkokantaatteja eli teoksia, jotka esitettiin...