Kantaatin juoni on se, että Jeesus on kateissa (tenorin voivotteleva alkuaaria Mein liebster Jesus ist verloren). Jeesus ei ole ainoastaan kadonnut 12-vuotiaana temppeliin, vaan hän on hukkunut myös sielulta, joka on altto: anna minun löytää sinut, älä anna syntieni olla paksuna pilvenä. Sitten Jeesus - nyt aikuinen, basso, vox Christi - sanoo, että "ettekö tienneet, että minun tulee olla Isäni luona?" (Luuk. 2:49) Tenori ja altto iloitsevat, että Jeesus on löytynyt, ja loppukoraali tähdentää syntynyttä tahtotilaa, ettei Jeesusta enää päästetä seikkailemaan: Meinen Jesum laß ich nicht, Jeesustani en jätä.
Yksinkertaisen laulumaisesta alttoaariasta Jesu, laß dich finden Bach jättää continuon pois, mikä on harvinainen temppu. Alton seurana on oboe d'amoret ja keskialueella liikkuvat jouset. Dürrin tulkinnan mukaan avain tukijalan pois jättämiselle ovat aarian sanat "älä anna syntieni olla paksuna pilvenä". Hän vertaa aariaa Matteus-passion sopraanoaariaan Aus Liebe will mein Heiland sterben, jossa continuon poissaolo hänen mukaansa symboloi viattomuutta. Tässä kohdassa tyydyn olemaan jälkimmäisestä tulkinnasta hieman eri mieltä Dürrin kanssa (minusta Aus Liebe -aarian continuon poissaolo liittyy viattomuuden sijaan yli ihmisymmärryksen käyvään rakkauteen) ja ensin mainitun kohdalla nostan hattua, koska en pääse täysin jyvälle Dürrin ajatuksesta.
Vuoden 1725 alkuun Bach rakensi koko kantaatin koraalista Meinen Jesum laß ich nicht BWV 124, jonka kuudes säkeistö kuultiin edellisen vuoden kantaatin loppukoraalina. Kantaatin numerot etenevät yhtä jalkaa koraalisäkeistöjen kanssa läpi elämän ja kuoleman aina taivaan kunniaan.
Christian Keimann (1607-62) on rakentanut symmetrisen koraalin, jossa ensimmäinen ja viimeinen säe ovat sisällöltään samanlaiset (idea tuo mieleen koraalin Jesu, meine Freude, josta puhuimme aiemmin). Keimann käyttää tekniikkaa, jota kutsutaan nimellä akrostikon: koraalisäkeistöjen ensimmäisistä sanoista muodostuu koraalin nimi. Tekniikka on tuttu jo niin sanotuista alfabeettisista psalmeista, ja taitavat sitä jotkut käyttää nykyisinkin. Yksi akrostisista suosikeistani on Paul Gerhardtin virsi Befiehl du deine Wege, jonka säkeistöjen ensimmäisistä sanoista saadaan luottamusta henkivä Psalmi 37:5. On ne veitikoita!
Topi Linjama
Kantaattisykli-sarjassa kierretään kirkkovuosi Bachin kantaattien kanssa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti