Kantaatti Du Hirte Israel, höre BWV 104 keväältä 1724 alkaa Psalmitekstillä.
"Du Hirte Israel, höre, der du Joseph hütest wie der Schäfe, erscheine, der du sitzest über Cherubim."Sen jälkeen kuullaan tenorin resitatiivi (jossa on korkein Paimen) ja aaria (jossa on minun Paimeneni), jossa kipuillaan sitä, jos paimen viipyy poissa liian pitkään. Sitten basso laulaa resitatiivin (hyvä Paimen) ja aarian, joka on kirjoitettu paimentahtilajiin 12/8. Loppukoraalissa, joka pohjautuu Psalmiin 23, lauletaan uskollisesta Paimenesta.
"Kuule meitä, Israelin paimen, sinä, joka johdatat Joosefin heimoa kuin paimen laumaansa, sinä, jonka istuinta kerubit kannattavat! Ilmesty kirkkaudessasi." (Ps. 80:1)
Kirjoitin kantaatista viime vuonna musiikin retoriikan yhteydessä.
Vuoden 1725 saman pyhän kantaatti Ich bin ein guter Hirt BWV 85 saa nimensä päivän evankeliumitekstistä (Joh. 10:11), jossa Jeesus - eli tässä tapauksessa basso - sanoo olevansa hyvä Paimen.
Toinen osa on alttoaaria, ja Bach kirjoittaa siihen aika harvinaisen soolosoittimen, violoncello piccolon. Pikkolosellossa on viisi kieltä ja sitä soitetaan yleensä olkapäätä vasten (jotkut pitävät soitinta pystyssä polvien välissä). Bach antaa notkeasointiselle pikkolosellolle roolia ainakin yhdeksässä kantaatissa. On myös arveltu, että soolosellosarjat (tai osa niistä) olisi tarkoitettu nimenomaan pikkolosellolle.
Keväällä 1731 ensiesityksen saanut Der Herr ist mein getreuer Hirt BWV 112 on yksi niistä alle tusinasta Bachin kantaatteja, joiden tekstinä on pelkkä koraali. Tunnetuin ja varhaisin esimerkki tämäntapaisesta ratkaisusta on pääsiäiskantaatti BWV 4.
Kantaatin koraalin on kirjoittanut Wolfgang Meuslin (1497-1563) Psalmin 23 pohjalta. Kolmannen osan resitatiivin alkupuolella basso tuntuu vaeltavan pimeässä laaksossa. Neljännessä säkeistössä sopraano ja tenori ylistävät Jumalan huolenpitoa vapautuneesti bourréen tahtiin.
Topi Linjama
Kantaattisykli-sarjassa kierretään kirkkovuosi Bachin kantaattien kanssa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti