Bach käsitteli pari kuukautta aiemmin Jumalan rakkauden ja veljellisen rakkauden dualismia 14-osaisessa kantaatissaan Die Himmel erzählen die Ehre Gottes BWV 76. Nyt hän asettaa alkukuorossa Jeesuksen muotoileman rakkauden kaksoiskäskyyn vastakkain vanhan testamentin kymmenen käskyn kanssa antamalla trumpetin soittaa Lutherin koraalia Dies sind die heilgen zehn Gebot, nämä ovat kymmenen pyhää käskyä. Teema sopii kirkkovuoden ajankohtaan, sillä päivän epistolatekstissä Paavali puhuu lain merkityksestä (Gal. 3:15-22). Alkukuorossa on muutakin lukumäärään 10 liittyvää symboliikkaa, josta voi lukea vaikkapa John Eliot Gardinerin kirjasta Musiikkia taivaan holveissa (s. 474 eteenpäin).
Loppukoraalin melodia on tuttu virrestä Ach Gott, vom Himmel sihe darein. Suomalaisessa virsikirjassa se on numerona 187. Loppukoraalin sanoja ei ole alkuperäisversiossa, mutta siihen valitaan yleensä kahdeksas säkeistö David Denicken virrestä O Gottes Sohn, Herr Jesu Christ. Allaolevalla äänitteellä on kuitenkin virren kymmenes säkeistö.
Koraalikantaattivuosikerran 1724 tämän pyhän kantaatti on Allein zu dir, Herr Jesu Christ BWV 33. Kantaatin pohjana on Konrad Hubertin (1540) virsi, joka on meikäläisessä kirjassa numerona 296. Virren kolmeen ensimmäiseen säkeistöön on "tiivistetty koko kristityn elämä", sanoo Tauno Väinölä.
Ensimmäinen säkeistössä turvaudutaan yksin Jeesukseen, toisessa säkeistössä pyydetään, että Kristus puolustaisi minua Isän luona ja kolmannessa säkeistössä pyydetään uskolle ja rakkaudelle vahvistusta. Kolmannen säkeistö sanat "vor allen Dingen lieben dich und meinen Nächsten gleich wie mich", ennen muuta rakasta Sinua ja lähimmäistäni niin kuin itseäni, lienevät syy siihen, miksi kantaatti on kirjoitettu tälle pyhälle. Päivän evankeliumi kertoo laupiaasta samarialaisesta (Luuk. 10:25-37). Neljäs Gloria-henkinen säkeistö on myöhempää lisää. Se on katumusvirsi, uskonvirsi ja rakkauden virsi, kiteyttää Aarni Voipio.
Kantaatin mieleenpainuvin osa on kolmannen osan alttoaaria Wie furchtsam wankten meine Schritte, jota leimaa luottamus, vaikka laulajan hoippuukin peloissaan synnin taakan alla. Upeaa musiikkia!
Vuoden 1725 kantaatti tälle pyhälle on Ihr, die ihr euch von Christo nennet BWV 164 on kirjoitettu Salomo Franckin (1715) tekstiin. Kuukautta aiemmin Bach teki kantaatin BWV 168 toiseen Franckin tekstiin.
Kuusiosainen kantaatti käynnistyy tenoriaarialla. Soittimia on kantaatissa niukalti ja ilmapiiri on kamarimusiikillinen, kuten toki sopiikin, kun puhutaan niin herkästä aiheesta kuin rakkaus.
Päätösnumerona kuullaan Elizabeth Crucigerin (1524) viimeinen säkeistö virrestä Herr Christ, der einig Gotts Sohn. Tästä ensimmäisestä luterilaisesta naisen kirjoittamasta virrestä (joka on meidän kirjassa numerona 256 ja josta Bach on tehnyt tunnetun koraalityöstelmän) puhumme varmastikin lisää joidenkin viikkojen kuluttua kantaatin BWV 96 yhteydessä.
Kantaattisykli-sarjassa kierretään kirkkovuosi Bachin kantaattien kanssa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti