tiistai 11. kesäkuuta 2019

Kantaattisykli: kolmas helluntaipäivä

Kantaatti Erwünschtes Freudenlicht BWV 184 on kantaatin BWV 173 tavoin maallinen kantaatti Köthenin vuosilta, jonka Bach muokkasi ensimmäiseksi Leipzigin helluntaiksi 1724. Päivän evankeliumiteksti kertoo Jeesuksen olevan oikea paimen (Joh. 10:1-11) ja kantaatin tekstikin liippaa teemaa.

Kantaatti alkaa tenorin recitativo accompagnatolla, jota säestää kaksi huilua ja continuo. Laulaja ihastelee, kuinka Jumalan lähettämä Paimen ruokkii sielujamme ja antaa henkensä lauman puolesta. Toinen osa on sopraanon ja alton viehättävä duetto, jossa kehotetaan onnellista laumaa tulemaan Jeesuksen luo kiitollisuuden kera.

Neljäs osa, tenoriaaria, keinuu 3/4-rytmissä, mutta Gardinerin käsissä aaria kuulostaa olevan pikemminkin 6/8-rytmissä. Koraalin jälkeen kuullaan vielä gavottirytmissä etenevä loppukuoro, jossa pyydetään Hyvältä Paimenelta lohdutusta ja armollisten kasvojen ilmestystä, mutta joka kuulostaa ganz genau maallisen kantaatin osalta.


Päivän toinen kantaatti Er rufet seinen Schafen mit Namen BWV 175 (1725) alkaa lyhyellä tenorin ariosolla evankeliumitekstiin.

Alttoaariassa Komm, leite mir laulaja kaipaa viherjäisille niityille. Aaria etenee e-mollissa, 12/8-tahtilaji ja kolme nokkahuilua pitävät tunnelman mukavan pastoraalisena. "Minun sydämeni nääntyy, huokailee päivin ja öin, paimeneni, iloni", kirjoittaa libretisti Mariana von Ziegler, mutta Bach ei äidy äiteläksi, vaan pysyttelee pikemminkin haurauden puolella.

Neljäs osa, aaria Es dünket mich, ich se dich kommen on kirjoitettu tenorin ja violoncello piccolon duetoksi.

Kuudes osa on bassoaaria, jossa kehotetaan korvia avautumaan, sillä Jeesus on vannonut lyövänsä paholaisen ja kuoleman. Sanoilta Teufel, paholainen, ja Tod, kuolema, Bach pudottaa yllättäen ylennysmerkit pois, ja ne tuntuvat tulevan hieman toisesta (tonaalisesta) maailmasta. Lutherin koraali, jonka sanat on mukaillen suomennettu virteen 114, kuultiin aiemmin helluntaikantaatissa BWV 59.


Topi Linjama

Kantaattisykli-sarjassa kierretään kirkkovuosi Bachin kantaattien kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bachin jalanjäljissä 25.-29.3.2024

Olin keväisessä Thüringenissä ja Saksissa oppaana Bach-reissulla, jonka järjesti Kalajoen kristillinen opisto . Tässä postauksessa kerron re...