lauantai 22. kesäkuuta 2019

Kantaattisykli: juhannuspäivä

Bach aloitti työt Leipzigissa alkukesästä 1723 ja alkoi heti tehtailla kantaatteja. Juhannuksen kantaatti Ihr Menschen, rühmet Gottes Liebe BWV 167 on tämän vuosikerran ensimmäisiä.

Kirkossa juhannusta vietetään Johannes Kastajan syntymän muistoksi. Ajoitus perustuu käsitykseen, jonka mukaan Johannes syntyi kuusi kuukautta ennen Jeesusta. Suomessa Johannes Kastaja kalpenee yöttömän yön ja keskikesän kukoistuksen rinnalla.

Kolmas osa, sopraanon ja alton duetto Gottes Wort, das trüget nicht, on tavattoman kaunis, kaksijakoinen aaria (alkaa kohdasta 5'57). A-taite vakuuttaa arasti ja hauraasti, ettei Jumalan sana petä. B-taitteessa kerrotaan suunnilleen sama asia kirjoitettuna nopeammaksi fuugamaiseksi taitteeksi. Tämä duetto on tiettävästi ensimmäinen, jossa Bach käyttää oboe da cacciaa eli jahtioboeta. Englannin barokkisolistien jahtioboisti käsittelee soitinta upeasti.

Kantaatti loppuu upeasti tanssahtelevaan ylistysvirteen ja kuorofantasiaan Nun lob, mein Seel, den Herren. Samaa virttä Bach käytti tämän kantaatin lisäksi ainakin neljässä kantaatissa, muun muassa joulun jälkeisen sunnuntaina 30.12.1725 kantaatissa BWV 28.

Sanat englanninnoksineen löytyy täältä.

Vakavahenkisempi juhannuksen 1724 kantaatti Christ unser Herr zu Jordan kam BWV 7 kuuluu koraalikantaattisarjaan ja sen pohjana on Lutherin samanniminen virsi. Ensimmäinen osa on mittava koraalifantasia, toinen bassoaaria, joka liittyy virren toisen säkeistön tekstiin, kolmas tenorin resitatiivi, jonka keskellä on säkeitä virren kolmannesta säkeistöstä. Sitten kuullaan jälleen virren tekstiin perustuva aaria, resitatiivi ja aaria, jotka anonyymi runoilija on johtanut koraalin säkeistöistä. Lopuksi kuullaan koraalin seitsemäs säkeistö neliäänisenä.

Kantaatin keskiössä on kaste. Juhannukseen teoksen sitoo Johannes Kastaja, joka kastoi Jeesuksen Jordan-virrassa (kenties juhannuksena vuonna 28). Lutherin kastekäsitys summataan viimeisessä säkeistössä: silmä näkee vain veden ja vain usko voi ymmärtää Jeesuksen veren.

Kantaatti Freude dich, erlöste Schar BWV 30 on Bachin myöhäistuotantoa vuodelta 1738. Myöhäisten kantaattien tapaan tämäkin pohjautuu pitkälti maalliseen kantaattiin. Tämän kantaatin taustalla on Huldigunskantate [Miten muuten sana Huldigung käännetään? Ymmärtääkseni se liittyy keskiaikaiseen juhlaan, jossa vuokralainen tai vasalli lupaa uskollisuutta isännälleen.] Angenehmes Wiederau BWV 30a, jonka tekstin on kirjoittanut Picander.

BWV 30 on mittava, kaksiosainen kantaatti.

Alla kaikki kolme kantaattia John Eliot Gardinerin johtamana.


Topi Linjama

Kantaattisykli-sarjassa kierretään kirkkovuosi Bachin kantaattien kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bachin jalanjäljissä 25.-29.3.2024

Olin keväisessä Thüringenissä ja Saksissa oppaana Bach-reissulla, jonka järjesti Kalajoen kristillinen opisto . Tässä postauksessa kerron re...